De juiste begeleiding voor hoogbegaafde leerlingen

Leerkrachten en begeleiders hebben behoefte aan meer kennis over hoogbegaafdheid. Op deze manier kunnen zij deze groep (zorg)leerlingen beter begeleiden. Richard van den Berg, van de Leyenburgschool, weet dat als geen ander. Hij is coördinator van ons Leernetwerk Hoogbegaafdheid en dat is hij niet zomaar. Hierover vertelt hij meer: 

Een foto van Richard van den Berg. Hij is coördinator van het Leernetwerk Hoogbegaafdheid.

Even voorstellen

“Hallo, ik ben Richard van den Berg, sinds dit schooljaar de coördinator leernetwerk Hoogbegaafdheid. Ik ben zelf 50 jaar, getrouwd en ik heb vier kinderen: vier jongens van 13, 16, 19 en 21 jaar. Ik ben geïnteresseerd geraakt in hoogbegaafdheid omdat twee van mijn kinderen dit zijn. Nadat ik mij hierin heb verdiept heb ik een opleiding gevolgd tot specialist Hoogbegaafdheid.”

 

Verrijkende programma's

Richard is dus van onschatbare waarde. Expertise binnen dit thema zorgt er namelijk voor dat scholen hun lessen kunnen aanpassen op de behoeften van de leerlingen: “Bijna drie jaar geleden ben ik als zij-instromer aan de slag gegaan bij SCOH aan de Leyenburg. Ik geef twee dagen in de week les aan de groepen acht. Met mijn specialisatie heb ik een aantal plusklassen. In een plusklas krijgen meer- en hoogbegaafde leerlingen een verrijkend programma aangeboden, met daarbij vakken zoals filosofie en digitale geletterdheid. Daarnaast wordt er aandacht besteed aan het “leren-leren” en sociaal-emotionele ontwikkeling.”

“Sinds dit schooljaar heb ik de rol van coördinator leernetwerk Hoogbegaafdheid." Hij is zeker ambitieus: “Het is mijn doel dat álle leerlingen, die meer- of hoogbegaafd zijn binnen SCOH, worden opgemerkt en de begeleiding krijgen die ze nodig hebben."

Het Leernetwerk Hoogbegaafdheid is onderdeel van de SCOH Academie. De SCOH Academie ondersteunt de ontwikkeling van medewerkers met programma’s voor professionele -en leiderschapsontwikkeling. Ben je benieuwd naar welke Leernetwerken wij nog meer hebben? Ga dan naar Samen leren en kennis delen | SCOH Academie

Meer Actueel

Op de foto staan alle ICT-coördinatoren die mee zijn gegaan op de studiereis

Met maar liefst 20 enthousiaste ICT-coördinatoren, is het Leernetwerk ICT op drie dagen studiereis geweest naar Londen. Samen hebben zij de Bett Show bezocht; 's werelds grootste educatieve technologiebeurs.

Shanté Modeste, voor een kaart met de scholen en peuterscholen van SCOH (nummer 22 is de P. Oosterleeschool en hun peuterschool)

Wij zijn ontzettend trots om te mogen verkondigen dat Shanté Modeste, onderwijsassistente bij de P. Oosterleeschool, haar eigen kinderboek heeft geschreven. Een grote droom die voor haar uitkomt!

Op de foto zie je Rudmileen en Ayat het lint doorknippen, samen met de wethouder Hilbert Bredemeijer

Den Haag, 24 januari 2024 — Gisteren, op woensdag 24 januari, was een gedenkwaardige dag voor kindcentrum Da Vinci. De wethouder Hilbert Bredemeijer heeft samen met Rudmileen en Ayat de prachtige nieuwe schoolbibliotheek officieel geopend.